Ελλιπή τα μέτρα καταστολής του παραεμπορίου

Ελλιπή τα μέτρα καταστολής του παραεμπορίου

Αρ. Πρωτ. 2643/10.09.2010

Προς Υπουργό:

- Περιφερειακή Ανάπτυξη και Ανταγωνιστηκότητας

 

Έντονες διαστάσεις έχει πάρει η αύξηση του παραεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, όπου οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης έχουν κατακλυστεί από πλανόδιους μικροεμπόρους, οι οποίοι εκθέτουν τα προϊόντα τους κατά μήκος των πλακόστρωτων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν την μετακίνηση των πεζών. Το θέαμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, καθώς πέρα από το πλήγμα που δέχονται τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις από το παραεμπόριο, η δυσκολία των πεζών είναι μεγάλη, καθώς η έκθεση των προϊόντων στο πλακόστρωτο εμποδίζει οποιαδήποτε μετακίνηση.

Το ζήτημα του παραεμπορίου είναι ιδιαίτερα σοβαρό και η καταστολή του είναι ανάγκη και αίτημα όλων των πολιτών και κυρίως των άμεσα πληγέντων επιχειρηματιών, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους να ακολουθεί τον κατήφορο. Ουσιαστικές πρωτοβουλίες δεν έχουν ληφθεί, μέτρα για την πάταξή του δεν έχουν παρθεί και οι έμποροι βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μπροστά σε μια κατάσταση που οδηγεί τις επιχειρήσεις τους σε λουκέτο. Οφείλει, επιτέλους, το αρμόδιο Υπουργείο να εγκαταλείψει τις ρητορίες και τις μεγαλόστομες εξαγγελίες και να ασχοληθεί ουσιαστικά με το ζήτημα της πάταξης του παραεμπορίου, οι διαστάσεις του οποίου είναι ανησυχητικές.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να καταστείλει και να πατάξει το παραεμπόριο, οι συνέπειες του οποίου πλήττουν τις υγιείς επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα;

Απάντηση Υπουργείου